Svijet
0

Pascoe: Moguć sporazum o ujedinjenju Kipra

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija Lynn Pascoe izjavio je u srijedu da je optimist kada je u pitanju ujedinjenje otoka Kipra podijeljenog već 30 godina.

"Zaista mislim da smo na putu koji će nam omogućiti da to konačno ostvarimo", kazao je Pescoe na konferenciji za štampu u Nikoziji.

"Naravno da će biti prepreka, pojavljivat će se problemi, ali imam utisak da je opća orijentacija pozitivna", izjavio je pomoćnik za političke poslove generalnog sekretara UN-a.

Kada je u februaru za predsjednika izabran komunist Demetris Christofias, oživio je nadu da se pregovorima može doći do rješenja, nakon višegodišnje blokade i neuspjeha UN-ovog plana koji su 2004. godine odbacili kiparski Grci.

Demetris Christofias i Mehmed Ali Talat su se 21. marta dogovorili, prilikom njihovog prvog susreta, da će krajem juna započeti direktne mirovne pregovore.

Kipar je nakon turske invazije na sjeverni dio otoka 1974. godine podijeljen. Invaziji je prethodio državni udar koji su u Nikoziji izveli kiparskogrčki nacionalisti uz podršku Atine.