Kontroverzna ideja
39

Parlament Velike Britanije usvojio zakon koji dopušta da se tražitelji azila prebace u Ruandu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glavni nacrt zakona o Ruandi Rishija Sunaka konačno će postati zakon nakon višemjesečne prepirke koja je završila parlamentarnom raspravom i usvajanjem prijedloga zakona.

Ruanda je označena kao sigurna zemlja i ključni je dio vladinih planova da tamo pošalje neke tražitelje azila. Prijedlog zakona žestoko su kritikovale opozicione stranke, ali Lordovi su prekinuli svoje primjedbe kasno u ponedjeljak.

Sunak je rekao da će letovi za Ruandu krenuti u roku od 10 do 12 sedmica, čime će promašiti njegov izvorni proljetni cilj. Ali odlasci bi i dalje mogli biti zadržani na sudovima ili odgode u osiguravanju aviona kojima bi putovali tražitelji azila.

Ministar unutarnjih poslova James Cleverly rekao je da je donošenje zakona "značajan trenutak u našem planu da zaustavimo brodove".

"Obećao sam da ću učiniti što je potrebno da raščistim stazu za prvi let. To smo i učinili. Sada iz dana u dan radimo na pokretanju letova", kazao je Cleverly.

Ali ministrica unutarnjih poslova u sjeni Yvette Cooper nazvala je plan za Ruandu "iznudnički skupim trikom".

Vladini planovi osujećeni su od novembra 2023., kada je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva jednoglasno presudio da je plan za Ruandu nezakonit.

Ranije u ponedjeljak, premijer je rekao da su letovi rezervirani za polijetanje čim zakon bude usvojen i da je 500 osoblja spremno otpratiti migrante "sve do Ruande".

"Planovi postoje. I ovi će letovi ići, što god bilo", rekao je, dodajući da želi stvoriti "bubnjanje od više letova mjesečno... jer tako gradite sistematsko odvraćanje i tako ćete zaustavi brodove".

Sunak obećao je da će zastupnici u parlamentu raditi cijelu noć ako bude potrebno da izglasaju njegov zakon i pokrenu letove.

Dugotrajno natezanje između Donjeg doma i Doma lordova nastavilo se mnogo sati, a kolege su pet puta vraćale prijedlog zakona zastupnicima.

Ali iscrpljujuće parlamentarno lutanje došlo je kraju kada su kolege odlučile više ne forsirati svoje protivljenje, a konačna rasprava završila je malo nakon ponoći.

To je značilo da je vlada uspjela postići svoje, usprkos žestokim kritikama opozicionih stranaka i kolega iz cijele Lordove.

Nakon toliko neuspjeha, usvajanje zakona bila je politička pobjeda za Rishi Sunaka.

Ali njegovo obećanje da će zaustaviti male brodove koji prelaze kanal sada ovisi o tome da je to sredstvo odvraćanja koje je obećao. Budući da su opći izbori blizu, premijer nema dugo vremena da dokaže da će njegov plan uspjeti.