Rumunija
0

Parlament potvrdio da se Basescu vraća na čelo države

FENA
Rumunski parlament je u ponedjeljak potvrdio da se Trajan Basescu vraća na dužnost predsjednika, šest dana nakon što je Ustavni sud proglasio nevažećim referendum o smjenjivanju predsjednika koji je sazvala većina iz lijevog centra.

Prema proceduri, jedan od devet sudaca, Stefan Minea izjavio je pred oba doma parlamenta da je "završen prelazni period u kojem je predsjednik bio Crin Antonescu i da Basescu ponovo preuzima svoje ustavne prerogative".

Poslanici Socijalno-liberalne unije su najprije objavili svoju odluku da bojkotiraju sjednicu parlamenta, a zatim su se vratili u dvoranu kako bi osigurali kvorum.

Sud, čuvar rumuskog ustava, odlučio je u utorak glasovima šest od devet sudaca da referendum o smjenjivanju Basescua ne može biti validan jer je postotak učešća manji od najnižeg praga koji iznosi 50 posto plus jedan glas upisanih glasača. Više od 87 posto glasača izjasnilo se za smjenjivanje Basescua.

Predsjednik iz desnog centra, kojeg je parlament smijenio s dužnosti 6. jula, trebalo bi da surađuje s većinom iz lijevog centra koju predvode premijer Victor Ponta i Antonescu.