Svijet
0

Pariz i Berlin složno protiv iranskoga nuklearnog oružja

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u ponedjeljak u Berlinu da su Francuska i Njemačka "na istim valovima" - i ne prihvataju mogućnost da se Iran domogne nuklearnog oružja.

"Mi smo na istim valovima: nema nuklearnog oružja za Iran", izjavio je Sarkozy na konferenciji za štampu koju je održao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel poslije sastanka francusko-njemačkih ministara vanjskih poslova.

Merkel je potvrdila da obje zemlje imaju isti pristup: usvojiti nove sankcije Iranu u okviru Vijeća sigurnosti UN-a kako bi bile što efikasnije i vidjeti u kojoj bi mjeri neke evropske zemlje mogle smanjiti trgovinsku razmjenu s Iranom, javio je AFP.

Agencije su također prenijele da je njemačka policija u ponedjeljak uhapsila nepoznatog mladića koji je uzvikivao uvredljive riječi na račun kancelarke Merkel dok je zajedno s predsjednikom Sarkozyjem bila u posjeti Višoj školi u Berlinu, gotovo istovremeno dok su njihovi šefovi diplomatija u studiju snimali pjesmu o evropskoj integraciji.

Incident se dogodio ispred berlinske Više škole kada je jedan 25-godišnji muškarac iz grupe okupljenih građana Merkelovu verbalno vrijeđao uzvikujući parole, saopćila je policija.

Šef francuske države i nemačka kancelarka su tu došli s ciljem da s učenicima razgovaraju na temu integracije stranaca, a u okviru 8. njemačko-francuskih vladinih konsultacija koji se održavaju u Berlinu i posvećene su pitanjima integracije stranaca u Evropi.

Na marginama ovih redovnih njemačko-francuskih vladinih konsultacija njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i njegov francuski kolega Bernard Kouchner su snimili pjesmu o evropskoj integraciji u ritam i bluz stilu, koja će se od 17 sati moći besplatno ''skinuti'' sa sajta www.plakmusic.de ili www.diplo.de.

"Dva ministra žele dati doprinos raspravi, ali na neuobičajen način", kazao je glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova Martin Jeger povodom ovoga neobičnog angažmana šefova diplomatije dviju vodećih evropskih zemalja.

Steinmeier i Kouchner su snimili pjesmu u studiju u Kreutzbergu, berlinskoj četvrti u kojoj živi veliki broj turskih imigranata, zajedno s grupom mladih ljudi ''iz susjedstva''.