U humanitarne svrhe
9

Paraplegičar iz Hong Konga s kolicima se pokušao popeti na neboder visok 300 metara

A. Z.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Lai Chi-wai je prva osoba u Hong Kongu koja se penjala na neboder visok više od 250 metara dok je bio vezan za invalidska kolica. Na ovaj način je skupio novac za osobe koje imaju probleme s kičmenom moždinom.

Njegov subotnji poduhvat trajao je više od deset sati.

Ovaj 37-godišnji penjač, koji je nakon saobraćajne nesreće prije 10 godina ostao paraliziran, nije uspio doći na vrh Nina tornja na poluotoku Kowloon.


"Bio sam prilično uplašen. Kad se penjete na planinu možete se držati za kamenje, ali kad je riječ o staklu jedino na šta sam se mogao osloniti je uže", rekao je.
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Lai je na ovaj način prikupio 670.639 američkih dolara. Iako nije stigao na vrh nebodera, nada se da će njegov poduhvat biti poruka za mnoge.

"Neki ne razumiju poteškoće s kojima se susreću osobe s invaliditetom, neki misli da smo slabi, da uvijek trebamo pomoć, da trebamo sažaljenje. To ne mora biti tako. Osobe s invaliditetom mogu blistati, mogu donijeti priliku, nadu, svjetlost, ne mora se na njih gledati kao na slabe", zaključio je.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Prije nesreće je četiri puta osvojio titulu prvaka Azije za penjanje po stijenama, a u jednom trenutku je bio osmi u svijetu. Nakon nesreće je nastavio s penjanjem, a u tome ga nisu omela ni invalidska kolica. Prije pet godina popeo se na planinu visoku 495 metara.