Grčka
0

Papandreou najavio posredovanje između EU-a i Izraela

FENA
Georgeos Papandreou (Foto: AP)
Georgeos Papandreou (Foto: AP)
Grčki premijer Georgeos Papandreou izjavio je u četvrtak da će pomoći Izraelu da unaprijedi svoje ekonomske odnose i saradnju sa zemljama članicama Evropske unije.
  • Evropsko tržište se otvara prema Mediteranu i mi svakako želimo da integrišemo Izrael u tržište EU. To će biti od značaja za izraelsku ekonomiju, ali također i za stratešku sigurnost, rekao je Papandreou u Atini tokom suseta s predstavnicima jevrejske zajednice iz SAD-a koji se nalaze u posjeti Grčkoj, prenose zapadne novinske agencije.

Analitičari u regionu primjećuju da su zvaničnici dvije zemlje u posljednje vrijeme održali niz sastanaka na kojima su razgovarali o unapređenju međusobne saradnje.

To se dovodi u vezu s pogoršanjem odnosa između Ankare i Tel Aviva, kao i sadašnjom krizom u Egiptu, Jordanu i drugim zemljama u regionu.

Papandreou je izjavio da je Grčka zainteresovana za saradnju s Izraelom u turizmu, odbrani, i najavio da će dvije zemlje u aprilu održati zajednički sastanak dvije vlade u Izraelu.

Inicirani su također i razgovori o energetskoj saradnji, pogotovo što ima nagovještaja da je Izrael otkrio velika nalazišta prirodnog gasa u vodama istočnog Mediterana.