Vatikan
0

Papa odgovarao na pitanja na državnoj televiziji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Papa Benedikt XVI u petak je, povodom Velikog petka, prvi put na talijanskog državnoj televiziji odgovarao na pitanja o raznim temama, uključujući Japan, Irak, Obalu Slovnovače, smrt, nasilje, zastrašivanje i patnju.

Papa je tokom emisije odgovorio na neka od više hiljada pitanja koja su mu putem interneta postavili i katolici i nekatolici, prenosi AP. Emisija je emitovana nekoliko sati prije nego što je Benedikt XVI održao molitvu i medicatiju u bazilici Svetog Petra u Rimu.

On je tako japanskoj djevojčici uplašenoj zbog potresa i cunamija, koji je njenu zemlju pogodio 11. marta, rekao da njena patnja nije uzaludna, a muslimanki iz Obale Slonovače da Vatikan ulaže napore da u njenoj državi bude uspostavljen mir. Papa je također kazao da se svakodnevno moli za hrišćane u Iraku i poručio im da imaju vjere i budu strpljivi.

Ženi čiji se sin nalazi u vegetativnom stanju već dvije godine objasnio je da njegova duša nije napustila tijelo, upoređujući tu sitauciju s gitarom čije su žice pokidane. Vatikan vodi kampanju protiv eutanazije i Papa tome posvećuje dosta pažnje, osuđujući one koji hoće da ljude u vegetativnom stanju skinu s aparata za disanje i s infuzije.

Poslanik talijanske Radikalne stranke Marco Beltrandi kritikovao je državnu televiziju zbog toga što je emitovala papine komentare o eutanaziji dok talijanski parlament razmatra uvođenje zakona kojim bi bila dozvoljena eutanazija.

On je rekao da je to ozbiljno uplitanje Pape u nacionalnu raspravu o zakonu, dodajući da Papa ima pravo da iznosi svoje ideje, ali da državna televizija ima obavezu da pruži priliku i drugim religijama.