Navija za San Lorenzo
90

Papa Franjo veliki je ljubitelj nogometa i tanga

Klix.ba
Nadbiskup iz Buenos Airesa Jorge Bergoglio sinoć je u Vatikanu izabran za papu. Svjetski mediji odmah su počeli objavljivati malo poznate stvari o prvom južnoameričkom papi. Između ostalog, on je veliki ljubitelj nogometa i tanga.

"Bog je Argentinac" - ovu tvrdnju su izgovarali vojnici na ulicama Buenos Airesa tokom Falklandskog rata, oružanog sukoba između Argentine i Velike Britanije, koji je trajao od 19. marta do 14. juna 1982. godine, a kojemu je povod bio teritorijalni spor u vezi sa Falklandskim otocima.

Više od 30 godina kasnije, rečenica je postala bliža stvarnosti. Nadbiskup Buenosa Airesa, Jorge Bergoglio, izabran je za novog papu. Božiji predstavnik na Zemlji konačno je Argentinac i veliki navijač nogometnog kluba San Lorenzo.

Jorge Bergoglio rođen je 17. decembra 1936. u Buenos Airesu. On je sin željezničara i domaćice. Odrastao je u Buenos Airesu i upravo na ulicama ovog argentinskog grada rođena je njegova ljubav za tangom i nogometom.

Ovaj utjecajni nadbiskup zagovornik je dijaloga. Upravo zbog ove činjenice nekoliko puta je bio na udaru tamošnje vlade i predsjednice Cristine Fernandez.

Tokom posljednjih nekoliko godina, predstavnici državnih vlasti nisu bili prisutni na crkvenim formalnim događajima, izbjegavajući na taj način kardinala Bergoglija zbog njegovih propovijedi, koje su uglavnom usmjerene na zloupotrebu autoriteta tamošnje vlade, korupciju i društvenu nejednakost u Argentini.

Argentinska vlada je vijest o ustoličenju Franje kao novog pape primila sa nelagodom.

Državna televizija dala je malo prostora samom činu imenovanja argentinskog nadbiskupa na mjesto pape. Čak je i predsjednica Fernandez u to vrijeme na Twitteru obavljivala tvitove o profitu njene uprave.

Čini se da će se ovakvi hladni odnosi između bivšeg kardinala Bergoglija i državne vlade nastaviti.