Simbol migrantske krize
20

Papa Franjo se susreo s ocem sirijskog dječaka čije utapanje je šokiralo svijet

A. B.
Papa Franjo i Abdullah Kurdi (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo i Abdullah Kurdi (Foto: EPA-EFE)
Papa Franjo se jučer u Erbilu u iračkom Kurdistanu susreo s ocem Aylana Kurdija, sirijskog dječaka koji se utopio u Egejskom moru i postao tragični simbol izbjegličke krize 2015. godine.

Fotografije beživotnog tijela trogodišnjaka na plaži u Turskoj šokirale su i probudile svijest o sirijskim ratnim izbjeglicama.

Papa Franjo je upoznao Abdullaha Kurdija na kraju mise u Erbilu završavajući svoje historijsko putovanje u Irak.

"Papa je dugo razgovarao s Abdullahom Kurdijem i saslušao bolnu ispovijest oca koji je izgubio svoju porodicu", navodi se u saopćenju Vatikana uz objašnjenje da je papi prihvat izbjeglica jedna od glavnih tema pontifikata.

Umjetnici na zidu u Frankfurtu nacrtali dječaka Aylana
Umjetnici na zidu u Frankfurtu nacrtali dječaka Aylana

Avdullah je zahvalio papi Franji na suosjećanju sa svim izbjeglicama koje trebaju razumijevanje, mir i sigurnost ostavljajući svoju zemlju i rizikujući vlastite živote.

Aylan Kurdi se sa starijim bratom Galipom i majkom utopio kada je gumeni čamac potonuo u Egejskom moru. Porodica iz Kobanea na sjeveru Sirije uputila se u Kanadu, piše Reuters.

Od petka je papa bio u Bagdadu, Mosulu i Qaraqoshu na sjeveru zemlje, kojim su harali džihadisti i tokom susreta s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem, vrhovnim vjerskim poglavarom šiita, zalagao se za jednu od najstarijih, ali i najraspršenijih kršćanskih zajednica na svijetu te za suživot.

U jednom od govora papa Franjo je pozvao na "mir na Bliskom istoku i posebno u mučeničkoj Siriji", gdje je pobuna prije deset godina prerasla u rat u kojem je poginulo više od 387.000 ljudi.