Na forumu u Davosu
0

Papa Franjo poručio svjetskim liderima: Gledajte dalje od profita

L. S.
Papa Franjo je pozvao političke, ekonomske i poslovne lidere na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu da gledaju dalje od profita i pokušaju da izliječe "sve više razderan" svijet moralnim i etičkim odlukama.

U poruci svjetskim političkim liderima Svjetskog ekonomskog foruma 2024. godine, papa Franjo je naglasio dužnost vlada i poduzeća da "dobro ljudske osobe" stave iznad moći ili profita.

Svjetske lidere, koji se sastaju u švicarskom Davosu, pozvao je da se pozabave "nepravdama koje su osnovni uzroci sukoba".

"Nažalost, dok gledamo oko sebe, nalazimo sve razderaniji svijet, u kojem milioni ljudi, muškaraca, žena, očeva, majki i djece, čija su nam lica uglavnom nepoznata, i dalje pate", naglasio je 87-godišnji papa.

Rekao je da globalizacija mora imati "moralnu dimenziju" u ekonomskim, kulturnim i političkim raspravama koje se vode u WEF-u.

Ističe da se države i kompanije moraju udružiti u promicanju "dalekovidnih i etički ispravnih" modela globalizacije koji stavljaju opšte dobro ispred "težnji za moć i individualne dobiti".

"Kako je moguće da u današnjem svijetu ljudi i dalje umiru od gladi, da budu eksploatisani, osuđeni na nepismenost, nedostatak osnovne medicinske njege i ostavljeni bez skloništa?", upitao je.