Svijet
0

Panika u Ekvadoru: U potresu poginule dvije osobe, ostali oblaci prašine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Dvije osobe su poginule i osam je povrijeđeno u potresu jačine 5,1 stepeni po Richterovoj skali koji je uzdrmao širu regiju ekvadorske prijestolnice Quita, dok spasilački radnici još pokušavaju da spasu ljude zarobljene pod ruševinama zgrada.

Nacionalna agencija za bavljenje prirodnim katastrofama saopćila je da je potres pokrenuo klizište u kamenolomu u regiji Quita pod kojim su poginule dvije osobe, dodajući da vatrogasci tragaju za još troje ostalih, prenosi Reuters.

"Očigledno je potres pokrenuo klizište, ali je zemljište već bilo oštećeno zbog ilegalnog iskopavanja ili je kamenolom loše upravljano", izjavio je predsjednik države Rafael Correa novinarima u lučkom gradu Guayaquil.

Gradonačelnik Quita izjavio je da je samo jedna osoba poginula pod klizištem i da je četverogodišnji dječak poginuo u drugom dijelu grada kada su vreće s rižom pale na njega.

Na društvenim mrežama prikazane su slike oblaka prašine koji su stvoreni pomjeranjem tla.

Aerodrom u Quitu vratio se normalnim operacijama nakon što su prekinuti letovi kao mjera predostrožnosti.

Potres je poremetio saobraćaj u gradu od 1,6 miliona stanovnika, a uspaničeni mještani su izašli na ulice.

Američki geološki zavod (USGS) saopćio je da se potres umjerene snage desio na dubini od samo 7,7 kilometara, s epicentrom 20 kilometara sjeveroistočno od Quita.