U vezi Irana
0

Palin nazvala Obamu naivcem

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Republikanska kandidatkinja za mjesto potpredsjednice Sarah Palin izjavila je u četvrtak navečer da je prijedlog demokratskog kandidata za Bijelu kuću Baracka Obame da razgovara s iranskim dužnosnicima "više od svake naivnosti".

Da jedan kandidat na predsjedničkim izborima želi da razgovara s "opasnim diktatorima", kao što su iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad i sjevernokorejski lider Kim Jong Il, "više je od svake naivnosti i greške u procjeni", rekla je Palin u svojoj prvoj televizijskoj debati sa svojim demokratskim protivnikom Joeom Bidenom.

Guvernerka Aljaske pokušala je, kao što je to prije nje učinio njen šef John McCaine, da prikaže Obamim prijedlog za pokretanje razgovora sa zemljama, neprijateljima SAD-a, kao poziv da se odmah sjedne za isti sto s njihovim dužnosnicima.

"To je jako opasno", ponovila je ona, dodavši "diplomatija je jako važna, i to je ono na čemu ćemo se mi angažirati".

"Ne možemo se sastajati s liderima poput Ahmedinedžada, koji se želi domoći atomskog oružja i zbrisati sa zemlje našeg saveznika, Izrael, bez preduvjeta i diplomatskih napora", nastavila je Palin, doslovce navodeći riječi McCaina sa debate s Obamom.

"Diplomatija je težak posao, obavljaju je ozbiljni ljudi koji imaju svoje jasne ciljeve", dodala je ona, čije se političko neiskustvo često pokazivalo u domenu vanjske politike.