Svijet
3

Palestinsko-izraelski pregovori u Egiptu bez rezultata

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Pregovori između palestinske i izraelske delegacije u Kairu i danas su okončani bez pozitivnih rezultata. Izrael insistira na demilitarizacija Gaze, ali se ne slaže sa zahtjevom formiranja luke u Gazi i puštanjem zatvorenika.

Jedan od egipatskih diplomatskih radnika u razgovoru sa novinarom AA kazao je kako su današnji palestinsko-izraelski pregovori također propali.

Kao razlog negativnog ishoda naš izvor je naveo nekoliko zahtjeva koje nijedna strana ne prihvata. Naime Izrael, u zamjenu za trajniji mir, zahtjeva od Palestinaca demilitarizaciju Pojasa Gaze što palestinska strana kategorički odbija. Pored toga Palestinci insistiraju na tome da Izrael dopusti formiranje luke u Gazi te da na slobodu pusti Palestince koji su zarobljeni pod sumnjom da su oteli i ubili troje Izraelaca.

Izvor je naveo da je izraelska strana bila posebno uporna kod zahtjeva za demilitarizaciju. Međutim, Izrael je tokom pregovora koji su se vodili u srijedu prihvatio pustiti na slobodu Palestince koji su zarobljeni prije sporazuma u Oslu 1993. godine. 

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Izraela Amira Aaron kazala je da Hamas tokom pregovora nije ni malo bio fleksibilan po pitanju prihvatanja zahtjeva ili postizanja nekog kompromisa. Aaron je istakla kako sa palestinskom stranom ne može pregovarati o pritvorenicima osumnjičenim za otmicu i ubijanje trojice Izraelaca budući da u vezi tog slučaja traja istraga. Aaron je naglasila kako je zahtjeva za uspostavu luke kamen spoticanja ovih pregovora.

"Taj zahtjev ne možemo prihvatiti. Mi ovdje razgovaramo sa terorističkim pokretom", naglasila je Aaron.  Suprotno tome Hamas ističe kako je jedini način da se trajnije primirje postigne formiranje luke u Gazi. 

Izraelsko-palestinski pregovori posredstvom Egipta traju skoro sedmicu. Trodnevno primirje završeno je jutros, a od tada je Izrael izveo nekoliko napada u kojima je poginulo pet Palestinca među kojima i jedno dijete.