Catherine Ashton
0

"Palestinsko-izraelski mirovni sporazum je moguć do septembra"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Visoka predstavnica Evropske unije Catherine Ashton kazala je u utorak u Jerusalemu da je još moguć palestinsko-izraelski mirovni sporazum do septembra, iako predstavlja "izazov".

"To je rok koji je cijeli svijet prihvatio", kazala je Ashton novinarima osvrćući se na rok od godinu dana utvrđen na početku mirovnih pregovora započetih 2. septembra 2010. godine u Washingtonu.

"Mislim da trebamo pokušati doći do tog cilja i nije trenutak da počnemo misliti da ga mijenjamo", dodala je ona odgovarajući na pitanje o poštivanju rokova nakon vala pobuna u arapskim zemljama.

"To je izazov", priznala je Catherine Ashton, koja je u ponedjeljak navečer došla u region poslije posjete Tunisu.

Ona se u utorak ujutro sastala s izrealskim ministrom vanjskih poslova Avigdorom Liebermanom, a zatim je razgovarala sa šefom palestinske vlade Salamom Fayyedom, predsjednikom Plaestinske vlasti Mahmudom Abbasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Septembarski rok odgovara Fayyadovom planu da za dvije godine započne temelje države i datumu naredne Generalne skupštine UN-a kojoj bi, prema želji američkog predsjednika Baracka Obame, Palestina prisustvovala kao "nova članica UN-a".