Pojas Gaze
0

Palestinski napadi dosegnuli najdublje do sada u Izrael

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinski militanti u pojasu Gaze u ponedjeljak su prvi put ispalili raketu na izraelski grad Ashdod, ubivši jednu ženu i ranivši dvije osobe.

Ova raketa, koja je pogodila autobusnu stanicu, dosegnula je dublje u Izrael nego ijedan dosadašnji napad iz Gaze. Ashdod se nalazi oko 40 kilometara sjeverno od Gaze.

U napadima militanti iz Gaze usmrtili su u ponedjeljak u Izraelu još dvoje ljudi.

Izrael je nastavio svoje zračne napade na palestinske ciljeve u pojasu Gaze i u utorak. Prema palestinskim izvorima, rano ujutro u bombardiranju su pogođene zgrade ministarstva i sigurnosti Hamasa.

Izraelski ministar obrane Ehud Barak je rekao da njegova zemlja vodi "potpuni rat" protiv čelništva Hamasa u Gazi.

Palestinski dužnosnici saopćavaju da su izraelski napadi do sada usmrtili najmanje 345 osoba, uglavnom militanata Hamasa. Humanitarna agencija Ujedinjenih naroda u Gazi tvrdi da je među poginulima i 57 civila.

Palestinski predsjednik Mahmud Abbas pozvao je na razgovore s njegovim kolegama u Hamasu kako bi zajednički udružili snage protiv onog što je on nazvao izraelski masovni napad na pojas Gaze.

Izraelske vojne snage proglasile su područje oko Gaze "zatvorenom vojnom zonom", što je potez koji je u prijašnjim slučajevima prethodio izraelskim kopnenim napadima na pojas Gaze.

Skupina međunarodnih mirovnih aktivista, prenoisi VoA, otplovila je u ponedjeljak s Kipra prema Gazi kako bi tome području dostavila humanitarnu pomoć. Među njima je i američka kongreskinja Cynthia McKinney.