U Rafahu
73

Palestinski ljekari kažu da su u Gazi spasili bebu iz utrobe majke ubijene u izraelskom napadu

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Djevojčica je rođena iz utrobe majke, koja je sa suprugom i kćerkom ubijena u izraelskom napadu na Rafah u Pojasu Gazi, gdje je 19 osoba poginulo tokom noći u intenzivnim udarima, rekli su palestinski zdravstveni zvaničnici.

Među poginulima, koji su ubijeni u napadu na dvije kuće, 13 je djece iz jedne porodice, rekli su zvaničnici, o čemu piše Reuters.

Beba, teška 1,4 kg i rođena carskim rezom, je dobro, navodi Mohammed Salama, doktor koji se brine o novorođenčetu.

Njena majka Sabreen Al-Sakani bila je u 30. sedmici trudnoće. Beba je sada u inkubatoru u bolnici u Rafahu pored još jedne bebe.

Al-Sakanijina mlađa kćerka Malak, koja je ubijena u napadu, htjela je svoju novu sestru da nazove Rouh, što na arapskom znači duh, kaže njen ujak, Rami Al-Sheikh. "Djevojčica Malak bila je sretna što joj sestra dolazi na svijet", rekao je.

Beba će ostati u bolnici tri do četiri sedmice, kaže doktor Salama. "Nakon toga ćemo vidjeti kako će se stvari odvijati, da li će ovo dijete ići porodici, ili kod tetke, ujaka, bake i djeda. To je ova najveća tragedija. Čak i ako dijete preživi, rođeno je kao siroče", rekao je on.

Prema navodima palestinskih zdravstvenih zvaničnika, 13 djece je ubijeno u napadu na drugu kuću, koja pripada porodici Abdel Aal. U tom udaru ubijene su i dvije žene.

Portparol izraelske vojske, upitan o žrtvama u Rafahu, rekao je da su u Pojasu Gaze gađani različiti ciljevi militanata, uključujući vojne baze, položaje za ispaljivanje napada i napadači.

"Jeste li vidjeli jednu mušku osobu među tim ubijenima?", upitao je Saqr Abdel Aal, Palestinac čija je porodica bila među mrtvima. On je tragao za tijelom djeteta u bijelom pokrivaču.

"Moj cijeli identitet je izbrisan, sa mojom ženom, djecom, svima", rekao je on.

Mohammad al-Behairi je rekao da su njegova kćerka i unuke još pod ruševinama.

"Ovo je tuga, depresija, nemamo više za čim plakati? Kada izgubite svoju djecu, kada izgubite najbliže, kako da se osjećate?", riječi su Al-Behairija.

Abu Jehad, stanovnik grada Gaze koji se sa porodicom sklonio u Rafah, izrazio je bojazan da će Izraelci napasti Rafah ako se ne postigne prekid vatre, te da će morati ponovo da bježe.

"Zarobljeni smo i svako čeka svoj red da umre", rekao je Jehad.