Svijet
8

Palestinci na demonstracijama traže Jerusalem

SRNA
Demonstracije u Jerusalemu (Foto: AFP)
Demonstracije u Jerusalemu (Foto: AFP)
Stotine Palestinaca demonstriralo je danas u Pojasu Gaze zbog pokušaja izraelske vlade da istisne Palestince iz svetog grada Jerusalema.

Palestinci žele istočni Jerusalem, koji je Izrael okupirao 1967., kao prijestonicu svoje buduće države, dok Izrael vidi cijeli grad kao vječnu prijestonicu jevrejske države.

Demonstranti su nosili palestinske zastave i uzvikivali slogane protiv "judaizacije grada". Demonstracije su organizovane radi obilježavanja međunarodnog dana podrške Jerusalemu.

Demonstranti su bili članovi različitih nacionalnih i islamskih palestinskih frakcija. Oni su, takođe, nosili maketu džamije Al Aksa, velikog muslimansko svetilišta u Jerusalemu.

Rabah Muhana, lider Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, rekao je demonstrantima da se oslobođenje Jerusalema i palestinskih teritorija mora dogoditi uz korištenje svakog oblika otpora.

"Jerusalem se nikad ne može povratiti apsurdnim pregovorima niti nekom osudom. Takozvani mirovni pregovori sa okupacijom moraju biti prekinuti jer oni štete našoj borbi", rekao je on.

U međuvremenu, desetine hiljada Palestinaca molilo se prošlog petka, posljednjeg u mjesecu ramazanu u džamiji Al Aksa u Jerusalemu pod velikim obezbjeđenjem izraelske vojske.

Oko 400.000 vjernika bilo je u petak u Jerusalemu, dok je izarelska policija dala dozvolu samo onima preko 40 godina da uđu u područje gdje se nalazi džamija.