Historijski dan
6.3k

Palestina dobila status države nečlanice UN-a

Klix.ba
Mahmud Abas (Foto: AFP)
Mahmud Abas (Foto: AFP)
Generalna skupština UN-a večeras je sa 138 glasova za, 41. suzdržanim i devet protiv Palestini priznala status posmatračke države nečlanice UN-a, što predstavlja historijski trenutak za UN, ali i za Palestince.

Palestina je status države nečlanice dobila na 65. godišnjicu rezolucije kojom je Generalna skupština ukinula britanski mandat nad Palestinom i ozakonila podjelu na dvije države, Izrael i Palestinu. Međutim, Palestinci su takvu rezoluciju odbacili i zaratili s Izraelom te sve do danas ostali bez države.

Predsjednik Mahmud Abas je netom prije glasanja održao govor u kojem je pozvao 193 zemlje članice UN-a da podrže Palestinu.

"Palestina danas dolazi u Generalnu skupštinu u vrijeme kada još vida svoje rane. Izraelske bombe su uništile kompletne porodice. Muškarci, žene i djeca ubijeni su zajedno sa svojim snovima, nadama i željama da žive običnim životima i žive u slobodi i miru", kazao je Abas te poručio da je došao čas da svijet jasno kaže da je "dosta agresije, naseljenika i okupacije".

Nakon ove odluke Palestina će moći koristiti mogućnost međunarodnog prava što znači da će moći tužiti Izrael za napade i ilegalnu gradnju na okupiranoj teritoriji.

Sjedinjene Američke Države kritizirale su historijsko glasanje. "Nesretno i kontraproduktivno rješenje će samo stvoriti daljnje prepreke na putu ka miru", kazala je UN-ova ambasadorica Susan Rice.

Američka državna tajnica Hillary Clinton također je glasanje nazvala kontraproduktivnim. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je Abasov govor okarakterizirao "zapaljujućim i otrovnim" kazavši da je obilovao lažnom propagandom protiv Izraela.

"To nisu riječi čovjeka koji želi mir", istaknuo je.