Svijet
0

Pakistanske snage uhapsile dvojicu povezanu s ubistvom Benazir Bhutto

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pakistanski agenti sigurnosti uhapsili su maloljetnog mladića koji je priznao da je obučavan za bombaša-samoubicu kako bi ubio opozicijsku čelnicu i bivšu premijerku Benazir Bhutto ako drugi ekstremisti to ne uspiju, rekli su sigurnosni zvaničnici.

Kako je saopćeno, 15-godišnji mladić i njegov "mentor" uhapšeni su u četvrtak uvečer u sjeverozapadnom gradu Dera Ismail Khan.

Maloljetni Aitezaz Shah rekao je istražiteljima da je 27. decembra 2007. godine bio "sljedeći u nizu" za ubistvo Bhutto ako drugi tim u tome ne uspije, rekli su pakistanski sigurnosni zvaničnici.

Bivša premijerka Benazir Bhutto ubijena je u oružanom napadu u trenutku kada je napuštala izborni miting u Rawalpindiju.

Uhapšeni mladić je istražiteljima rekao da se za svoju misiju pripremao u sjedištu vođe ekstremista Baitulaha Mehsuda, bliskog Al-Qaidi, u Južnom Waziristanu, pakistanskoj provinciji koja se nalazi uz samu granicu s Afganistanom, rekao je zvaničnik koji je tražio da ostane neimenovan.

On je još rekao da Shah nije bio u Rawalpindiju kada je Bhutto ubijena i dodao da je "mentor" identificiran kao Sher Zaman i da je on mnogo važniji "ulov". "On je veoma važan ključ koji nam može otvoriti mnoge važne brave", rekao je taj zvaničnik.

Vlada je saopćila da Mehsud stoji iza ubistva Benazir Bhutto. Direktor CIA-e Michael Hayden također je za ubistvo bivše pakistanske premijerke optužio Mehsuda, u intervjuu za "Washington Post", prenijela je VoA.

Pakistanski ministar unutarnjih poslova Hamid Nawaz i glasnogovornik njegovog ministarstva rekli su da nemaju informacije o hapšenju ove dvojice.

Sigurnosni zvaničnici su ranije rekli da je mladić uhapšen u Dera Ismail Khanu dok je putovao za Karachi gdje je namjeravao počiniti napad na prazničnu procesiju muslimana šiita koji proslavljaju jedan od svojih najvećih vjerskih praznika - Ašuru.

Mehsud je optužen za niz napada koji su u posljednje vrijeme uglavnom činjeni na sigurnosne snage, što je pojačalo krizu u Pakistanu.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf bori se da zadrži vlast, naročito jer je suočen s jakim protestima političkih neistomišljenika.

Glasnogovornik Baitulaha Mehsuda, Molvi Omar, rekao je da Mehsud nije povezan s uhapšenim mladićem kao i da nije umiješan u ubistvo Benazir Bhutto.