Svijet
1

U pakistanskim školama zabranjena Malalina knjiga

Klix.ba
Malala (Foto: AFP)
Malala (Foto: AFP)
Pakistanskim privatnim školama zabranjena je kupovina knjige Malale Yousafzai, pakistanske djevojčice koja je postala simbol borbe za obrazovanje, zbog "antipakistanskog i antiislamskog sadržaja", saopćili su pakistanski zvaničnici.

"Da, zabranili smo knjigu 'Ja sam Malala', zbog sadržaja koji se kosi sa ideologijom naše zemlje i islamskim vrijednostima. Mi nismo protiv Malale, ona je naša kćerka i sama je zbunjena zbog svoje knjige, a njen otac je zatražio da ukloni dijelove o Salmanu Rushdieju", rekao je Kashif Mirza, šef Federacije pakistanskih privatnih škola.

Britanski književnik Rushdie našao se na meti iranske fetve, koja poziva na njegovo ubistvo zbog navodnog vrijeđanja islama i poslanika Muhameda u knjizi "Satanistički stihovi".

Blasfemija je osjetljiv problem u Pakistanu, a može dovesti i do smrtne kazne.

Mirza navodi da je nekih 152 hiljade privatnih škola širom Pakistana podržalo Malalu, nakon što su je prošle godine ranili talibani, ali da su pogledi koje je izrazila u svojoj autobiografiji neprihvatljivi. Negirao je bilo kakvu prijetnju njihovoj federaciji povezanu sa zabranom knjige, iako su talibanski militanti već zaprijetili napadom pakistanskim knjižarama koje prodaju ovu knjigu.

Knjiga "Ja sam Malala" napisana je uz pomoć britanske novinarke Christine Lamb, a priča o užasu s kojim se 16-godišnja učenica susrela kada su naoružani ljudi ušli u njen školski autobus i pucali joj u glavu.