Svijet
0

Pakistanska vojska ubila 15 militanata

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Snage sigurnosti ubile su 15 militanata i uhapsile još 60, saopćila je vojska u nedjelju, u prvoj velikoj akciji nove pakistanske vlade protiv pobunjenika.

Vojni portparol, general major Athar Abbas, izjavio je da je pet vojnika ranjeno u borbama u blizini grada Hangu na nemirnom sjeverozapadu zemlje. Abbas je izjavio da su helikopteri s topovnjačama štitili vojnike na terenu, javio je AP.

Vojska je počela operaciju u srijedu, tri dana nakon što su naoružane pristalice pakistanskog talibanskog vođe Baitullaha Mehsuda ubile 17 vojnika iz zasjede. Pet militanata također je ubijeno u tom sukobu.

Operacija u Hanguu, koji se graniči s plemenskim pojasom Pakistana prepljavljenog militantima, najveća je protiv pakistanskih nasilnih islamskih ekstremista otkako je nova vlada preuzela dužnost nakon što je pobjedila na izborima u februaru. U vojnom saopćenju navodi se da je pet militanata poginulo u neuspjelom napadu na vojnu tvrđavu u blizini Hangua u nedjelju rano ujutro.

Više od 100 militanata napalo je tvrđavu Tora Warai nakon ponoći, ali ih je odvratilo 29 vojnika unutar tvrđave dok pojačanja nisu pristigla, saopćila je vojska.

Vojnici su uništili šest vozila militanata, navodi se u saopćenju. Oko 20 militanata je ranjeno.

Lideri koalicijske vlade zalagali su se za postizanje mirovnih sporazuma kako bi oslabili rastuću moć grupa povezanih s talibanima i al-Qaidom, što predstavlja odmak od taktike proameričkog predsjednika Perveza Musharrafa, koji se žestoko oslonjao na vojsku.