Svijet
0

Pakistan: U napadu američke bespilotne letjelice poginulo šest osoba

FENA
U napadu američke bespilotne letjelice u subotu poginulo je pet osoba u udaljenom pakistanskom plemenskom gradu u blizini granice s afganistanom dok su mještani slavili Ramazanski bajram, kazali su sigurnosni zvaničnici.

Ovo je prvi napad otkako je šef obavještajne službe Pakistana general Zahir ul-Islam održao sastanak s direktorom CIA-e u Washingtonu početkom ovog mjeseca, gdje se razgovaralo o napadima bespilotnih letjelica, javio je AFP.

Bespilotna letjelica je ispalila dvije rakete na postrojenje u selu Šuvedar u distriktu Šaval u nemirnoj pokrajini Sjeverni Vaziristan, koja se smatra uporištem talibana i militanata povezanih s Al-Kaidom.

"Američka bespilotna letjelica ispalila je dvije rakete na uporište ekstremista. Za sada je izvučeno šest tijela iz ruševina", rekao je sigurnosni zvaničnik za AFP.

Mještani i lokalni obavještajni zvaničnici potvrdili su napad i broj žrtava. Rakete su također uništile automobil parkiran u blizini uporišta.

Napad je uslijedio za vrijeme obilježavanja muslimanskog praznika Bajrama. Ovo je treći napad američke bespilotne letjelice od početka muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Nije poznato da li je napad imao za metu višeg lidera militanata.

Napadi američkih bespilotnih letjelica su veoma omraženi u Pakistanu, koji kaže da oni narušavaju njegov suverenitet i podstiču antiameričke osjećaje, ali američki zvaničnici kažu da su ovi napadi previše važni da bi bili prekinuti.