Nekoliko sati nakon blokiranja
0

Pakistan ponovo dozvolio pristup Twitteru

Klix.ba
Pakistanske vlasti su ponovo dozvolile pristup Twitteru, samo nekoliko sati nakon što su blokirali pristup zbog poruka za koje su smatrali da su uvredljive za islam.

Za blokiranje pristupa Twitteru nije dato nikakavo objašnjenje, a stranica je blokirana ubrzo nakon što je ministar unutrašnjih poslova Pakistana Rehman Malik izjavio da ne postoje apsolutno nikakvi planovi za blokiranje.

Pretpostavlja se da je do odluke došlo zbog razgovora o takmičenju organizovanom 2010. godine na društvenoj mreži Facebook, u kojem su učesnici trebali slati crteže i slike poslanika Muhameda.

Ministarstvo za informacione tehnologije je govorilo o "bogohulnom" sadržaju na Twitteru, piše BBC. Twitter je blokiran nakon što su odbili ukloniti sporni materijal.

Nekoliko sati prije toga, Rehman Malik je na svom Twitter računu napisao: "Dragi moji, uvjeravam vas da će Twitter i Facebook nastaviti rad u našoj zemlji i da neće biti blokirani".

Zabrana je bila na snazi samo osam sati. Ponovo nije dato nikakvo objašnjenje.

U posljednjih nekoliko godina u Pakistanu je blokirano hiljade internet stranica bez ikakvog upozorenja ili objašnjenja. Na meti su najčešće stranice pornografskog sadržaja i stranice koje se smatraju antidržavnim.