Svijet
0

Pakistan: Mušaraf optužen za ubistvo bivšeg lidera Beludžistana

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Antiteroristički sud u Pakistanu danas je optužio bivšeg vojnog lidera te zemlje generala Perveza Mušarafa i još dvije osobe za ubistvo bivšeg ministra provincije Beludžistan.

Nawab Akbar Kan Bugti, beludžistanski nacionalni lider, navodno je ubijen u vojnoj operaciji koju je naredio Mušaraf 2006. godine.

Sudija u antiterorističkom sudu u Quetti, glavnom gradu regije Beludžistan, optužio je generala Mušarafa u odsustvu.

Njegov avdokat tvrdi da se bivši lider vojske nije mogao pojaviti pred sudom zbog bolesti. Sud je odbio argumente branioca nakon što je tužilaštvo naglasilo da Mušaraf stalno izbjegava dolazak na sud dok istovremeno gostuje u TV emisijama.

Akbar Bugti je bio prilično popularan lider u Beludžistanu, regiji bogatoj mineralima u kojoj je više separatističkih grupa zahtijevalo autonomiju od Pakistana nakon otcjepljenja od Indije 1947. godine.

Mušaraf, koji je bio lider Pakistana od 1999. do 2008. godine, navodno pati od srčane mane, iako u prošlosti nije imao problema sa srcem. Bio je optužen u slučajevima ubistva bivše premijerke Benazir Buto i imama islamabadske Crvene džamije Gazi Abdul Rašida. Pušten je uz kauciju.