Svijet
0

Pakistan: Imenovan novi predsjednik Vrhovnog suda

FENA
Pakistan je imenovao novog predsjednika Vrhovnog suda nakon što je predsjednik Musharraf uveo vanredno stanje i suspendirao ustav, objavila je u subotu pakistanska državna televizija.

Dosadašnji predsjednik Vrhovnog suda Iftikhar Chaudhry odbio je prisegnuti prema privremenim ustavnim odredbama koje je proglasio Musharraf, javila je televizija. Pakistanski ministar informiranja objavio je da će se general Musharraf obratit naciji putem državne televizije poslije 23 sata po mjesnom vremenu (18.00 GMT).

Agencije su u subotu ranije javile da je policija okružila zgradu Vrhovnog suda u Islamabadu te da je na ulicama vojska. Vrhovni sud trebao bi se do 12. novembra izjasniti o zakonitosti Musharrafove pobjede na predsjedničkim izborima 6. oktobra.

Privatna televizijska mreža Geo TV objavila je da su suci Vrhovnog suda odbacili vanredno stanje, poručivši najvišim državnim dužnosnicima, uključujući premijera i vojne zapovjednike, da ga ne poštuju. Bivši pakistanski premijer u egzilu Nawaz Sharif osudio je vanredno stanje i pozvao Musharrafa da podnese ostavku, javlja France presse.

"Odluka o uvođenju vanrednog stanja je bez presedana. Sa sucima se nikada nije postupilo na takav način", rekao je, kako je prenio Geo. "Musharraf mora danas podnijeti ostavku i otvoriti put pravednim izborima", dodao je.

U međuvremenu, bivša pakistanska premijerka Benazir Bhutto vratila se u Pakistan iz Dubaija.Bhutto je sletjela u Karachi, na jugu zemlje, rekao je njezin glasnogovornik u Londonu.

Bhutto je u Dubai otputovala u četvrtak kako bi posjetila obitelj. Bivša pakistanska premijerka u Karachiju i pokrajini Sindh ima veliku podršku. Reuters javlja da se u Karachiju čuje pucnjava. Situacija u Pakistanu izazvala je zabrinutost Velike Britanije i susjedne Indije.

"Ozbiljno sam zabrinut zbog uvedenih mjera", kaže se u saopćenju britanskog ministra vanjskih poslova Davida Millibanda.

Indijski čelnici pozvali su na brz povratak "normalnog" stanja i "demokracije" u Pakistanu, saopćilo je ministarstvo vanjskih poslova u New Delhiju, prenio je AP.