Aktivisti zabrinuti
42

Pakistan blokirao pristup Wikipediji zbog "bogohulnog sadržaja"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon što besplatna internetska enciklopedija nije ispunila ultimatum i uklonila dio materijala, koje su pakistanske vlasti okarakterisale kao blasfemičan, Wikipedia je u Pakistanu blokirana.

Fondacija Wikimedia, pod čijem okriljem je i Wikipediju, saopćila je da zabrana znači da će Pakistancima biti uskraćen pristup "najvećem besplatnom skladištu znanja".

Bogohuljenje je vrlo osjetljivo i zapaljivo pitanje u Pakistanu. Druge platforme, uključujući Tinder, Facebook i YouTube, prethodno su bile blokirane u toj većinski muslimanskoj zemlji.

Glasnogovornik PTA-e Malahat Obaid rekao je da Wikipedia nije odgovorila na zahtjev oko uklanjanja "bogohulnog sadržaja".

"Uklonili su dio materijala, ali ne sav", dodao je, potvrdivši da će web stranica ostati blokirana dok se ne ukloni "sav sporni materijal". Pojedinosti o materijalu o kojem je riječ nisu otkrivene.

Fondacija Wikimedia saopila je da će ako se zabrana nastavi to "svima uskratiti pristup pakistanskom znanju, historiji i kulturi". Borci za slobodu govora izrazili su zabrinutost zbog ovog poteza, rekavši da se čini kao "usklađeni napor da se izvrši veća kontrola nad sadržajem na internetu".

"Glavna svrha je ušutkati svako neslaganje. Mnogo puta se bogohuljenje koristi kao oružje u tu svrhu", rekao je aktivist za digitalna prava Usama Khilji.

Godine 2010. Pakistan je blokirao YouTube zbog njegovog "sve većeg svetogrdnog sadržaja". Facebook je blokiran 2010. nakon svađe oko internetske kampanje koja je pozivala ljude da crtaju slike poslanika Muhammeda. Aplikacije za upoznavanje, uključujući Tinder i Grindr, također su ranije bile zabranjene zbog širenja "nemoralnog sadržaja".