Svijet
0

Padilla narednih 30 godina u zatvoru

FENA
Najpoznatiji američki "domaći terorista" i navodni operativac al-Qaide Jose Padilla mogao bi u zatvoru provesti narednih 30 godina, pošto je sudija u Miamiju Marcia Kuk danas presudila da njegova nedjela potpadaju pod "podržavanje terorizma", odnosno djela usmjerenih direktno protiv vlade Sjedinjenih Američkih Država.

U slučaju koji su američki zvaničnici nazvali "ključnim podsjećanjem" na prijetnje koje Americi prijete iznutra, ovaj 37-godišnji državljanin SAD-a je još u augustu proglašen krivim za planiranje ubistava, otmica, regrutaciju radikalnih islamista i pružanje materijalne podrške teroristima.

Odluka sudije u Miamiju, suštinski, još uvijek predstavlja osnovu za izricanje kazne doživotne robije, ali američki pravni stručnjaci smatraju da će ovaj operativac pokreta koji okuplja radikalne islamiste iza rešetaka provesti 30 godina.

Osim Padille, u tom procesu, koji se u SAD ocjenjuje kao dokaz odlučnosti administracije predsjednika Georgea Busha da se izbori sa opasnostima koje predstavljaju lokalno organizirane grupe radikalnih islamista, krivim su proglašeni još Adam Amin Hasun i Kifu Vela Džajusi.

Ključni stav porote koja je presudila u ovom slučaju, suštinski, rezultat je serije dokaza koje je izvelo tužilaštvo i prema kojima je Padilla skupljao novac i regrutirao borce za ratove na Kosovu, u Somaliji, Čečeniji i Afganistanu sa ciljem da se svrgnu postojeći režimi i "uspostavi čvrsta muslimanska vlast".

Krunski dokaz tužilaštva predstavljao je formular o pristupanju al-Qaidi, koji je, prema tvrdnjama američkih vlasti, Padilla ispunio 2000. godine, čime se "ponudio Al-Qaidi da nauči kako da ubija i kidnapuje". Taj dokument, američke snage zaplijenile su tokom invazije na Afganistan 2001. godine i na njemu je pronađeno sedam otisaka Padillinih prstiju.

Tužilaštvo je, od početka suđenja sredinom aprila prošle godine, naširoko objašnjavajući Padillnu umiješanost u mrežu međunarodnog terorizma, navelo da je taj Amerikanac bio "zvijezda" pokreta, zadužena za regrutaciju muslimanskih ekstremista za potrebe Al-Qaide.

Branioci nekadašnjeg pripadnika ulične bande, međutim, odbili su da komentarišu današnju presudu, jer su još ranije izjavljivali da je njihov branjenik "sitan igrač" kome za počinjena djela ne treba razrezati više od deset godina robije.

Padilla iznio je ranije niz kontraoptužbi na račun američke vojske, navodeći da je tokom godina provedenih u zatvoru bio mučen na najrazličitije načine, odnosno bio drogiran, silovan i zlostavljan. Pentagon je te optužbe odbacio.