Šta nas očekuje 2050?
0

Pada natalitet u razvijenim, a raste u siromašnim zemljama

Sarajevo-x.com
Godine 2050. Indija će biti najnaseljenija zemlja na planeti, Kina će pasti na drugo mjesto, a Sjedinjene Američke Države ostat će na trećem mjestu sa 423 miliona stanovnika (2010. je imala 308 miliona), procjene su američkog Census Bureaua.

Stalni pad prirodnog priraštaja u ekonomski i politički najutjecajnijim zemljama, Japanu i Rusiji, bit će razlog njihovog pada sa devetog i desetog na 16. i 17. mjesto.

"Jedna od najvećih promjena koje smo uočili je pad nataliteta u razvijenim zemljama, kao što je Kina, dok druge bilježe lagani porast", kaže Loraine West, menadžerica CB-a.

Dvije zemlje koje će zabilježiti najznačajnije povećanje populacije su Nigerija i Etiopija. Nigerija trenutno ima 166 miliona stanovnika, a očekuje se da do 2050, taj broj drastično naraste do 402 miliona.

Stanovništvo Etiopije će se utrostručiti sa 91 na 278 miliona i time smjestiti afričku zemlju među prvih 10 na listi najnaseljenijih, prvi put u historiji.

Generalno, očekuje se da afrički kontinent doživi značajan porast broja stanovnika u narednim desetljećima.

Najdramatičnija promjena će se, vjerovatno, desiti u Rusiji. Zbog hladnoće i ogromnih prostranstava zemlja se sa depopulacijom suočava još od 1992. godine, a Census Bureau očekuje da do 2050. broj stanovnika padne sa 139 na 109 miliona.

To je pad od 21 posto, što je više nego što je Rusija imala tokom Drugog svjetskog rata.

Procjenjuje se da će 2050. 9,4 milijarde ljudi Zemlju zvati svojim domom.