Svijet
0

Ovo su najopasniji poslovi na svijetu u ovoj godini

Klix.ba
Ubistva vozača autobusa u Gvatemali su sve češća
Ubistva vozača autobusa u Gvatemali su sve češća
Britanski The Sun napravio je listu najopasnijih poslova na svijetu u 2013. godini. Između ostalih zanimanja, tu su policajac u Meksiku, vozač kamiona u Centralnoj Africi, komercijalni ribar...

Prema navedenom listu, najopasniji posao je posao vozača autobusa u glavnom gradu Gvatemale.

Naime, u posljednjih šest godina bande u ovoj centralnoameričkoj državi ubile su čak 900 vozača gradskih autobusa. Tek pet posto ovih ubistava lokalna policija je uspjela riješiti. Bande na izrazito brutalan način ubijaju vozače koji im nisu platili određenu količinu novca. U prva dva mjeseca ove godine ubijeno je čak 60 vozača.

Biti rudar u kineskom rudniku u vrhu je najopasnijih poslova. Samo prošle godine, u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta poginula su 1.384 rudara. Godinu prije toga, smrtno je stradalo skoro 2.000 rudara. Na svakih iskopanih 100 miliona tona, pogine 37 radnika.

Privatni zaštitar u Iraku također je opasan posao. Nakon što su ovu zemlju napustile koalicione snage, mnoge privatne osiguravajuće firme pokrenule su posao u Iraku. Prema podacima Pentagona, prošle gdine bilo je uposleno blizu 7.000 zaštitara, od čega je 121 ubijen. Oni čuvaju ambasade, strane osobe, kao i zgrade međunarodnih kompanija.

Biti reporter u Meksiku, Pakisanu ili Somaliji je izuzetno opasno. Ali, to nije ništa u poređenju sa obavljanjem novinarskog posla u Siriji. Od početka sukoba, u toj zemlji je poginulo 39 novinara, a 21 je otet. Međutim, vjeruje se da su ove brojke mnogo veće od onih službenih kojima raspolaže Komitet za zaštitu novinara.

Slična situacija je i sa protueksplozivnim stručnjacima, koji skoro svakodnevno gube živote na ratištima širom svijeta. Kapetan američke vojske Daniel Shepherd ubijen je u julu 2009. godine na zadatku.

Prema Američkom zavodu za statistiku, na svakih 100.000 ribara smrtno će stradati njih 127. Najopasnije je hvatanje aljaskih kraba.

Možda je najopasniji posao vozač autobusa u Gvatemali ali, također, biti vozač kamiona u Centralnoj Africi nije nimalo siguran posao. Loši putevi, umor i nevjerovatni zavoji uzrok su najmanje 3.000 poginulih osoba godišnje u Čadu. S druge strane, u Centralnoafričkoj Republici, kamiondžije su često meta napada kriminalaca i pljačkaša.

Sedmogodišnji rat između narko kartela i meksičkih policajaca odnio je živote više od 60.000 osoba. Među njima je nekoliko hiljada čuvara reda i mira u toj zemlji. Prije samo sedam dana, u zasjedi su ubijena dva policajca u Meksiku.