"Sređivanje grada"
31

Ovisnici o drogama i beskućnici nestali iz centra San Francisca uoči posjete Xi Jinpinga

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Ovisnici o drogama, dileri i beskućnici koji su harali središtem San Francisca "čudesno" su nestali ove sedmice dok se grad čisti i sprema za veliki međunarodni događaj.

Beskućnici su prebačeni u druge dijelove grada u sklopu priprema za samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), koji počinje danas i traje do 17. novembra.

Međutim, stanovnici i vlasnici kompanija kazali su da su pokušaji gradskih dužnosnika da "pokupe" beskućnike i ovisnike o drogama samo "flaster" za ozbiljan problem dok predoziranje drogom nastavlja mučiti grad.

Među sudionicima APEC-a bit će i predsjednik Joe Biden, koji će se u srijedu sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, što je najavljeno u petak. Očekuje se da će događaj privući više od 20.000 posjetitelja.
Očekuje se da će pokriti globalna pitanja od rata Izraela i Hamasa do ruske invazije na Ukrajinu, veze Sjeverne Koreje s Rusijom, Tajvanom, Indo-Pacifikom, ljudskim pravima, umjetnom inteligencijom, kao i "poštenim" trgovinskim i ekonomskim odnosima.