Svijet
80

"Otvori prokleta vrata!": Kapetan u očaju molio Lubitza da ga pusti u kabinu

Klix.ba
Na audiosnimkama iz crne kutije Germanwingsa čuje se očajni kapetan kako pokušava provaliti u kabinu u pokušaju da preuzme kontrolu nad avionom.

Sudeći prema transkriptu objavljenom danas, kapetan Patrick Sondheimer je vikao u očaju: "Otvori prokleta vrata", dok je kopilot Andreas Lubitz avion namjerno zabio u Alpe, usmrtivši pritom 150 ljudi.

Avion je iz Barcelone krenuo sa oko 26 minuta zakašnjenja. Glavni pilot nije stigao otići u wc i to je rekao Lubitzu pri ulasku u avion. U toku leta su vodili normalan razgovor i ništa nije slutilo na nesreću.

U 10.27 sati, Sondheimer je od Lubitza zatražio da pripremi slijetanje u Dizeldorf, na šta je ovaj odgovorio: "Nadam se" i "Vidjet ćemo" i poručio kapetanu da može slobodno otići do WC-a. Tada je zablokirao vrata.

Kad se glavni pilot vratio iz WC-a, povikao je: "Otvori prokleta vrata", a navodno ih je pokušao otvoriti i sjekirom. Lubitz je sve vrijeme dok se to dešavalo šutio, dok su se u pozadini čuli vrisci putnika.

Avion se krilom i punom brzinom u padinu planine zabio u 10:40 sati, a sve što se u pozadini u tom trenutku čulo bili su vrisci putnika.

U ovoj stravičnoj nesreći je smrtno stradalo 150 ljudi.