Svijet
0

Otvorena ambasada BiH u Crnoj Gori

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić doputovao je danas u radnu posjetu Crnoj Gori, gdje je, između ostalog, prisustvovao otvaranju Ambasade BiH u Podgorici.

Komšić se po dolasku u Podgoricu susreo s crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, koji je kazao da Komšićeva posjeta i otvaranje Ambasade BiH pokazuju da je Crna Gora važna za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Vujanović je čestitao Komšiću na parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) s Evropskom unijom, sa željom da ga BiH potpiše što prije te da dvije zemlje podijele svoja iskustva kako bi ubrzale svoj evropski put.

Vujanović je konstatirao da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja, a naglasio je važnost potrebe da se intenziviraju komunikacije između BiH i Crne Gore, uključujući tu i projekt rekonstrukcije pruge Čapljina - Nikšić.

Komšić je kazao da današnje otvaranje Ambasade potvrđuje orijentaciju naše zemlje prema Crnoj Gori kao prijateljskoj zemlji. I naglasio je da između dviju zemalja nema nijedno otvoreno pitanje.

Zato je potrebno dati poticaj svim državnim strukturama da unaprijede saradnju u svim oblastima, od ekonomije, kulture, obrazovanja do političkog nivoa.

Postoji interes bh. strane za realizaciju infrastrukturnih projekata, kazao je Komšić, dodajući da je važno nastaviti susrete na najvišem nivou. Zato je pozvao Vujanovića da posjeti BiH.

Komšić je rekao da je BiH osjetljiva na sve što se dešava u regionu i zato je njen interes da ima stabilne susjede. Naglasio je kako, kada je u pitanju rješavanje statusa Kosova, BiH preferira dogovorno rješenje između Beograda i Prištine, uz učešće međunarodne zajednice.

I Vujanović je naglasio da kakvo god bude rješenje kosovskog pitanja, ono ne može utjecati na Crnu Goru, a Crna Gora se neće izjašnjavati o nezavisnosti Kosova dok to ne učini međunarodna zajednica.