UN
0

Osuda nasilja nad ženama u zonama sukoba

FENA
Visoka povjerenica Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pillay osudila je u ponedjeljak endemski karakter nasilja nad ženama u zonama oružanog sukoba, kao i pasivnost država kad je riječ o gonjenju i kažnjavanju krivaca.

"Nasilje nad ženama je danas još uvijek veliki problem svuda u svijetu", kazala je Navi Pillay u saopćenju izdatom povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava u utorak.

"Na istoku Demokratske Republike Kongo, više nego igdje u svijetu, situacija je najgora: stotine hiljada žena su silovane, pretučene, svedene na robinje ili ih se ubijalo tokom posljednjih deset godina, a da skoro niko nije kažnjen", kazala je ona.

Istakla je da žene nisu žrtve nasilja samo u zonama sukoba, nego i u svakodnevnom životu, u nekim zemljama u kojim žene još uvijek tretiraju kao građane drugog reda.

"U nekim društvima, muškarci su savršeno svjesni činjenice da ako tuku ili čak, u nekim slučajevima, ubiju svoje žene i kćerke, neće za to odgovarati pred sudom", objasnila je Pillay.

"Kakvu poruku država šalje mladim naraštajima, ako okreće pogled dok roditelj maltretira člana svoje porodice", zapitala se ona.

Fizičko i seksualno nasilje često izazivaju abortuse ili probleme tokom trudnoće, ginekološkle probleme i razna hronična oboljenja.

Osim toga, žene koje su maltretrirane izložene su četiri puta većem riziku da bar jednom u svom životu pokušaju izvršiti samoubistvo, navodi se u jednoj studiji koju je izradila Svjetska zdravstvena organizacija, javio je AFP.