Svijet
0

Ostavka ambasadora SAD-a u Meksiku zbog WikiLeaksa

FENA
Carlos Pascual (Foto: AFP)
Carlos Pascual (Foto: AFP)
Američki ambasador u Meksiku podnio je ostavku nakon objave američkih diplomatskih bilješki na internetskoj stranici WikiLeaks, u kojima je kritikovao nedjelotvornost vlade u borbi protiv narko-kartela, što je razljutilo meksičkog predsjednika, izvijestila je u nedjelju američka štampa.

Carlos Pascual je prvi visoki američki diplomata koji je do sada izgubio posao zbog objave povjerljive diplomatske prepiske State Departmenta na WikiLeaksu.

Na dužnosti u Meksiku bio je 19 mjeseci. Državna tajnica Hillary Clinton, kazala je u saopćenju objavljenom u subotu navečer da je ostavku Pascuala prihvatila "s velikim žaljenjem".

"Carlos je prenio svoju odluku da se vrati u Washington na temelju njegove osobne želje da osigura snažne odnose između naših dviju zemalja i spriječi da pitanja koja je otvorio predsjednik Felipe Calderon ometu važan posao unapređenja naših bilateralnih interesa", rekla je Clinton.

Meksički predsjednik Calderon je javno kritizirao Pascuala, rekavši u intervjuu listu The Washington Post početkom marta, da je razljućen ocjenom ambasodra SAD-a prema kojoj meksička vojska "izbjegava rizik" u borbi protiv narko-kartela.

Calderon je također rekao kako su diplomatske bilješke otkrile američka nastojanja da okrenu meksičke agencije jedne protiv drugih u borbi protiv droge.