Svijet
0

Oslobođeni taoci u Kolumbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ljevičarski pobunjenici u Kolumbiji, pripadnici pokreta FARC (Oružanih revolucionarnih snaga Kolumbije) oslobodili su u nedjelju kasno uvečer po evropskom vremenu četiri taoca.

FARC je držao taoce od 2007. a helikopter u kojem je bio predstavnik Crvenog križa ih je našao, prema datim uputama, na unaprijed dogovorenom mjestu u džungli, saopćio je Međunarodni komitet Crvenog križa.

Oslobođeni su tri policajca i jedan vojnik, a njihovo oslobađanje je uslijedilo poslije nekoliko udaraca koje su vladine snage nanijele pobunjeničkim snagama, što je gerilce FARC-a potisnulo u više planinske predjele i manje prohodne prašumske dijelove ove južnoameričke zemlje.

Pobunjenici okupljeni u FARC bore se protiv kolumbijske vlade od šezdesetih godina i kažu da tokom sljedećih nekoliko dana namjeravaju osloboditi i dva oteta političara - bivšeg guvernera koji je otet još 2001. godine, a zatim i jednog poslanika.

FARC drži kao taoce nekoliko stotina ljudi po skrovištima u kolumbijskim džunglama.

Ministarstvo odbrane Kolumbije saopćilo je da će vojne operacije u oblasti gdje će taoci biti preuzeti biti obustavljene, prenio je Reuters.

Riječ je o prvom oslobađanju talaca u proteklih godinu dana na koje se odlučio FARC, koji je pretrpio niz udaraca prošle godine, uključujući smrt trojice komandanata, dezerterstvo i spašavanje grupe važnih talaca, koje su željeli da iskoriste za postizanje pogodbe.

U januaru i februaru 2008. godine, ovi marksistički gerilci su pustili šest osoba na slobodu. Tada su najavili da više neće biti oslobađanja talaca bez demilitarizacije nekih regija.

Kolumbijska vojska je u julu prošle godine oslobodila 15 talaca FARC-a, među kojima je najpoznatija Ingrid Betankur, bivša predsjednička kandidatkinja koja ima i francusko državljanstvo, podsjetile su agencije.