Nakon povratka u SAD
0

Oslobođena novinarka će uskoro ispričati cijelu priču

Sarajevo-x.com
Bill Clinton i Laura Ling, Foto: AP
Bill Clinton i Laura Ling, Foto: AP
Dvije američke novinarke koje su pomilovane i oslobođene nakon posjete bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona Sjevernoj Koreji, jesu ilegalno ušle u tu zemlju, potvrdila je za CNN sestra od jedne.

"Ona jeste rekla da su na vrlo, vrlo kratko ušle na sjevernokorejski teritorij", rekla je Lisa Ling, sestra Laure Ling.

"Zapravo, to nisu planirale. Rekla sam ovo i ranije, ali kad su napustile američku teritoriju, nikad nisu namjeravale ući u Sjevernu Koreju. Ona kaže da su to učinile na možda 30 sekundi, a onda je sve oko njih postalo vrlo haotično."

Ling je rekla da će njena sestra uskoro ispričati cijelu priču. "Opet, to je vrlo moćna priča. I ona je želi podijeliti. Ali želim ostaviti njoj da je ispriča."

Laura Ling i njena kolegica Euna Lee - obje rade za kalifornijsku Current TV - uhapšene su u martu dok su izvještavale s granice između Sjeverne Koreje i Kine. U junu su osuđene na kaznu od 12 godina teškog rada na osnovu optužbi da su ilegalno ušle u zemlju.

Dvije novinarke su se u SAD vratile u srijedu, a Lisa Ling kaže da je sestra trenutno još uvijek premorena i vrlo emocionalna.

"Bila je skoro izolovana dugih nekoliko mjeseci i sad čak ni nakratko ne želi biti sama. Jučer je bila iscrpljena i prije nego je otišla zaspati, nekoliko me je puta pitala: 'Hoćeš li biti ovdje kad se probudim?'"