Eric Holder
0

"Osama bin Laden nikad neće biti uhvaćen živ"

FENA
Američki ministar pravosuđa Eric Holder rekao je na saslušanju u Kongresu u utorak da Osama bin Laden nikad neće biti izveden pred sud u SAD-u jer neće biti uhvaćen živ.

Odgovarajući na kritike opozicije, republikanskih članova Kongresa, zbog jamčenja temeljnih prava osumnjičenima za terorizam pred sudovima u SAD-u, Holder je na sugestiju da bi i Osama bin Laden dobio takva prava odgovorio kako bi ta prava mogla biti "pročitana tijelu Osame bin Ladena" jer čelnik Al-Qaide nikad neće biti uhvaćen živ.

"Mogućnost da ga se uhvati živog je minimalna. Ili ćemo ga mi ubiti ili će ga ubiti njegovi ljudi kako ga mi ne bismo uhvatili", rekao je on.

Holder je odlučno odbacio kritike republikanskih članova Odbora za budžet Predstavničkog doma Kongresa da je optuženima za terorizam preopasno suditi pred civilnim sudovima, kao što je on predložio.

Odgovarajući na kritike konzervativaca, Holder je rekao da teroristi na sudu "imaju ista prava koja bi imao i Charles Manson ili bilo koji drugi masovni ubica", dodajući kako to ne znači da će ih se tretirati u rukavicama.

Kongresnik John Culberson, republikanac iz Teksasa, kazao je da usporedba terorista s Mansonom pokazuje kako Obamina administracija ne razumije želju američke javnosti da se osumnjičenima za terorizam sudi kao neprijateljskim borcima, a ne kriminalcima.

Glavnina saslušanja bila je vezana uz plan administracije za suđenje Khalidu Sheikhu Mohammedu i četvorici suoptuženih za sudjelovanje u pripremama terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

Holder je predložio da im se sudi u New Yorku što je prvotno prihvaćeno, a potom odbačeno, a druga mogućnost, uključujući i suđenje pred vojnom komisijom, još se razmatra.