Umiješani pripadnici Hezbolaha
0

Optužnica tribunala UN-a za atentat na Haririja

FENA
Rafik Hariri
Rafik Hariri
Specijalni tribunal UN-a za Liban, koji istražuje atentat na bivšeg libanskog premijera Rafika Haririja, objavio je optužnicu na 47 strana protiv četiri pripadnika Hezbolaha zbog umiješanosti u to ubistvo, ističući da posjeduje dovoljno dokaza da protiv njih pokrene sudski proces.

Objavljivanje optužnice uslijedilo je pošto je ovaj sud prošle sedmice saopćio da libanske vlasti do sada nisu mogle uhapsiti četvoricu osumnjičenih niti im uručiti optužnice.

Sudija je, u međuvremenu, ustanovio da je tužilaštvo iznijelo dovoljno dokaza da bi se započelo suđenje, javio je AFP.

Četiri člana Hezbolaha optuženi su za aktiviranja kamiona bombe 14. februara 2005. godine, kada su u centru Bejruta ubijeni bivši libanski premijer i još 22 osobe, uključujući bombaša samoubicu.

Istovremeno, Saad Hariri, premijer Libana od 2009. do 2011. godine i drugi sin Rafika Haririja, pozvao je danas Hezbolah da preda četvoricu svojih pripadnika koji su optuženi za ubistvo njegovog oca.

Hezbolah, koji uživa podršku Irana i Sirije, poriče da je umiješan u atentat na Haririja, ističući da nikada neće predati osumnjičene.

Ova šiitska grupa tvrdi da je u pitanju "političko suđenje" iza kojeg stoje SAD i Izrael.

Specijalni tribunal UN-a za Liban osnovan je 2009. godine.

Nakon ubistva Haririja Liban je zapao u duboku političku krizu koja je kulminirala oružanim sukobima u maju 2008., a sada se strahuje da bi objavljivanje optužnice protiv članova Hezbolaha moglo potaknuti nove sektaške napetosti.

Hariri je bio libanski premijer od 1992. do 1998., te ponovno od 2000. do listopada 2004. Vodio je ukupno pet libanskih vlada i smatra ga se zaslužnim za obnovu zemlje nakon 15-godišnjeg građanskog rata.