Svijet
2

Opšta potraga za napadačima koji su u Tunisu ubili turiste

Klix.ba
(Foto: EPA)
Dvojica napadača koji su pucali u 22 osobe u Tunisu ubijeni su danas, a traje opšta potraga za trojicom terorista, javlja CNN.

Podsjećamo, talijanski, španski, poljski i njemački državljani su među 22 poginule osobe u napadu na muzej Bardo u tuniškoj prijestolnici.

Premijer Tunisa Habib Essid je upozorio da opasnost nije prošla dok jake policijske i vojne snage tragaju za napadačima.

Iako Essid nije želio govoriti o tome ko su bili napadači na muzej, ministar unutrašnjih poslova Mohamed Ali Aroui nazvao ih je "islamistima".

CNN navodi da je barem 3.000 Tunižana otišlo boriti se u Siriju i Irak, ali da ova zemlja ipak do sada nije imala toliko problema sa terorizmom kao primjerice Libija.

"Mnogi od militanata su se vratili u Tunis i bilo je pitanje vremena kada će se aktivirati. Danas je došao taj trenutak", rekao je za CNN Rick Francona, nekadašnji američki obavještajac.

Fotograifije iz glavnog grada Tunisa pokazuju stotine dobro naoružanih pripadnika sigurnosnih snaga koji patroliraju ulicama.