Poljska
0

Oproštaj od Kaczynskog u subotu, sahrana u nedjelju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sahrana poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog, koji je poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji s još 95 osoba, trajat će dva dana - nacionalna ceremonija predviđena je u subotu, a sahrana predsjedničkog para u nedjelju, rekao je predstavnik predsjedničkog ureda Jacek Sasin.

"Ceremonija sahrane je predviđena za subotu. Logično je da pogreb predsjedničkog para bude u nedjelju", rekao je Sasin za poljski javni radio.

"Porodica je već odabrala mjesto na kojem će predsjednički par počivati, a to za sada ne može biti objavljeno", dodao je.

Poljski mediji nagađaju o tri lokacije, varšavskom središnjem groblju, varšavskoj katedrali svetog Ivana ili nacionalnom hramu Božje providnosti, kompleksu koji je još uvijek u gradnji i koji bi osim istoimene crkve trebao sadržavati muzeje Ivana Pavla II i kardinala Stefana Wyszynskog te panteon zaslužnih Poljaka.

Avionska nesreća dogodila se u blizini Smolenska, na zapadu Rusije. Poginulo je 96 osoba, među kojima neki od najviših poljskih političkih i vojnih dužnosnika.

"Za sada je identificirano 45 poginulih u nesreći", rekla je u utorak ruska ministrica zdravstva Tatjana Golikova.

Tijelo predsjednika Kaczynskog identificirao je njegov brat blizanac u subotu. U Varšavu je vraćeno u nedjelju. Tijelo njegove supruge u Poljsku će biti dopremljeno u utorak, prenosi Hina.