Svijet
0

Opasnost od novog zemljotresa u oblasti Sumatre

NINA
Skupina britanskih naučnika upozorila je na mogućnost novog zemljotresa u Indoneziji, kao posljedicu snažnog zemljotresa koji je izazvao razorni tsunami u regiji 26. decembra prošle godine.

Ova prijetnja još više ukazuje na potrebu da se što prije uspostavi sistem upozorenja u Indijskom oceanu, smatraju seizmolozi čije istraživanje objavljuje britanski naučni časopis Nature, prenijela je agencija AFP.

Urušavanje do kojeg je došlo u vodama indonežanskog ostrva Sumatre znatno je povećalo pritisak na susjedni Sundski jarak, što ukazuje da je novi zemljotres moguć, smatra tim britanskih istraživača.

Sundski jarak, koji razdvaja Indoneziju od australske tektonske ploče, proteže se duž jugoistočne ose u odnosu na decembarsku crtu frakture koja je uzdrmala zonu površine 250.000 četvornih kilometara.

Ova pukotina je povećala opasnost od novih pomjeranja koja bi mogla dovesti do potresa magnitude 7,5 stepeni na Richterovoj ljestvici.

Teško je predvidjeti kada će doći do novog zemljotresa, napominju britanski seizmolozi, ali podsjećaju na iskustvo povezanih zemljotresa u Japanu, s intervalom od godinu dana između dva zemljotresa.

Oni također napominju da su zemljotresi u Sundskom jarku izazvali razorne tsunamije i u prošlosti - 1833. i 1861.