Svijet
0

"Opasni planovi" Nicolasa Sarkozyja

FENA
Nema dvojbe da će se na dnevnom redu današnjeg sastanka francuskog predsjednika i njemačke kancelarke u Parizu naći i Sarkozyjevi planovi o osnutku Unije Sredozemlja – što je ideja za koju Merkel nema riječi pohvale. Naprotiv.

Angela Merkel je, samo dan uoči sastanka s Nicolasom Sarkozyjem, neobično oštro upozorila na opasnost koju predstavlja njegova ideja.

Kancelarka strahuje da bi se "Evropska unija u svojoj jezgri mogla raspasti počnu li zemlje poput Francuske i Njemačke voditi samostalnu politiku saradnje s regijama u svom susjedstvu".

To bi, sigurna je kancelarka, dovelo do "napetosti u Evropi" koje ona ne želi. Saradnja pojedinih zemalja EU-a mora biti otvorena i za sve ostale članice kako se ne bi dogodilo da neke druge države počnu graditi istočnoevropsku uniju, naprimjer s Ukrajinom, koristeći pritom novčana sredstva Evropske unije, javio je Deutsche Welle.

Sarkozy je jučer, zadnjeg dana posjete Alžiru, predstavio svoje planove o odvojenoj saradnji južnih država članica EU-a sa susjedima na Sredozemlju, a domaćinima ponudio da na temelju alžirsko-francuskog prijateljstva sudjeluju u stvaranju osovinu buduće Unije Sredozemlja, kao što je Francuska svojedobno pozvala i Njemačku da na zasadama međusobnog prijateljstva zajedno izgrade Evropsku uniju.

"Unija Sredozemlja nije manje razumna stvar od EU-a prije 60 godina", poručuje Sarkozy. Predsjednik de Gaulle i kancelar Adenauer su morali nadići duboke boli prošlosti. Ista uloga, smatra šef francuske republike, danas pripada Alžiru i Parizu.

Ni Italija, premda bi bila članice Unije Sredozemlja, ne prihvaća takvu ideju, a i sam Alžir je sve drugo nego oduševljen. Razlog je što se Pariz ne želi ispričati za događaje iz vremena francuske kolonijalne vladavine.

Sarkozy je, doduše, osudio kolonijalizam kao nepravdu, podsjećajući na "neoprostive zločine prošlosti", ali i ukazujući na patnje obiju strana, na što su mu alžirski mediji spočitali nevjerovatni cinizam, jer počinitelje i žrtve trpa u isti koš.