Svijet
238

Onesvijestio se, izgubio pamćenje i počeo govoriti samo švedski

Klix.ba
Michael Thomas Boatwright ili Johan Ek
Michael Thomas Boatwright ili Johan Ek
Kada je policija u jednom hotelu na jugu Californije pronašla onesviještenog muškarca, na njegovoj ličnoj karti pisalo je da se zove Michael Thomas Boatwright i da je s Floride. Međutim, kad se pacijent nekoliko dana poslije probudio u obližnjoj klinici, rekao im je da nikad nije čuo za nekog Boatwrighta.

Muškarac se nije mogao sjetiti ni da je bio u američkoj mornarici, a ni da je rođen na Floridi. Kad su mu ljekari rekli da su u njegovoj sobi našli pet teniskih reketa, nije im znao objasniti zašto. Kad su mu pokazivali fotografije s drugim ljudima, nije prepoznao nikoga od njih, a ni sebe samog. I ono što je najzanimljivije, nije govorio ni riječi engleskog jezika.

Rekao im je da se zove Johan Ek, a govorio je isključivo švedski.

I dalje ne zna ko je

Ovo se dogodilo u februaru, ali 61-godišnji Michael i danas kaže da se osjeća kao Johan Ek iz Švedske, a ne može objasniti zašto.

Kad je čula za ovaj slučaj u klinici u kojoj radi kao socijalna radnica, nekadašnja arheologinja Lisa Hunt-Vasquez pokušala je pomoći i bacila se na istraživanje. Kontaktirala je vojsku i otkrila da je Boatwright u mornarici bio od 1971. do 1973. godine. Istražujući dalje saznala je da je četiri godine predavao engleski u Kini. U eseju koji je napisao na web-stranici TRP škole engleskog naveo je da je u Japanu radio 10 godina te da se oženio Japankom s kojom je u vrijeme pisanja imao 12-godišnjeg sina. Potom su preselili u Kinu. Ipak, na fotografijama koje je našla zaključila je da su nastale u nekom evropskom gradu, a ne u Aziji.

Na nekoliko web-stranica posvećenih grafičkom dizajnu Boatwright je koristio nadimak "korstemplar" i navodio da je Šveđanin koji živi i radi u Kini.

U kineskoj školi su mu rekli da se razveo i da se vratio u Californiju nakon što mu je istekla viza. Ipak, kad je Liza u kineskoj i japanskoj ambasadi pokušala dobiti više informacija, naišla je na zid.

Svi brojevi telefona koje je imao za sobom bili su beskorisni, ili su upućivali na glasovnu poštu, ili se niko na njih nije javljao, piše list Desert Sun.

Sve što Boatwright zna o svom životu prije 28. februara stvari su koje mu je ispričala socijalna radnica, ili koje je pročitao na internetu. CNN-u je rekao da je 1987. radio za kompaniju Kultur Konsult Nykoping, što može biti veza sa Švedskom.

Bio je dobar teniser, a Tennis Channel ga je intervjuisao prije nekoliko godina. Moguće je, kako kaže, da je na jug Californije došao na turnir. To bi moglo objasniti pet teniskih reketa u njegovoj hotelskoj sobi.

Osamdesetih godina bio u Štokholmu

Ljekari kažu da je kod Michaela riječ o tranzitornoj globalnoj amneziji, disocijativnoj fugi zbog koje pacijenti često gube osjećaj ličnog identiteta. Prošlost ih zbunjuje i često odlutaju daleko od kuće. Njegovo stanje često biva pokrenuto nekom traumom, kao što je smrt voljene osobe, ili neka velika nesreća. Ovaj relativno rijedak poremećaj često prođe sam od sebe, ali može trajati i nekoliko mjeseci.

Kada je priča o Boatwrightu stigla do medija u Švedskoj, nekoliko Šveđana se javilo da kaže kako su ga upoznali osamdesetih godina u Štokholmu, a u ponedjeljak se javila i njegova sestra iz Louisiane.

"Nismo se čuli godinama. Samo je nestao", kazala je Michelle Brewer.

Njenom bratu saznanja o prošlom životu psihološki nisu puno pomogla. Depresivan je jer ne može komunicirati sa drugima. Još uvijek se osjeća izolovanim u bolnici, a njegova budućnost zasad je neizvjesna, prvenstveno zbog problema njegovog smještaja.

Boatwright nema prihoda, nije zdravstveno osiguran, a sa sobom je imao tek 180 dolara.

Mnogi ne vjeruju u ovu priču i uvjereni su da se samo pretvara, međutim, to dosad nije dokazano.