Svijet
0

Olmert se nada sporazumu s Palestincima u 2008.

FENA
Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je u utorak u Egiptu kako se nada da će postići konačni sporazum s Palestincima u 2008. godini.

"Nadam se da ću postići konačni sporazum s Palestincima u 2008.", izjavio je Olmert na konferenciji za štampu u Sharm el-Sheikhu održanoj s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, javio je AFP.

"Pregovori neće biti jednostavni. Bit će sporenja, kriza, argumentacija. Ali ako budemo radili razborito, ima šanse da postignemo sporazum" izjavio je premijer.

Olmert je u utorak doputovao u egipatsko ljetovalište Sharm el-Sheikh kako bi razgovarao s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom o narednom skupu u Annapolisu.

"Skup u Annapolisu nije zamišljen kao pregovarački. Pregovori će početi poslije toga skupa. Pregovori će se odnositi na najosnovnija pitanja."

Olmert je spomenuo arapsku mirovnu inicijativu iz 2002. godine, potvrdivši da je Izrael smatra veoma važnom u okviru napora za postizanje sporazuma o globalnom miru".

"Ne sumnjam da će tokom naredne godine ova inicijativa doprinijeti procesu između nas i Palestinaca", kazao je on.

Arapska mirovna inicijativa saudijske inspiracije pokrenuta je u martu 2007. godine na samitu u Rijadu.

Ovaj plan je predvidio normalizaciju odnosa između arapskih zemalja i Izreala u zamjenu za izraelsko povlačenje s arapskih teritorija okupiranih od junu 1967. godine, osnivanje palestinske države s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom i "pravedno" rješavanje pitanja palestinskih izbjeglica.