Svijet
0

Ogromni valovi uzrokovali štete i poplave u Maroku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snažni valovi koji udaraju u obalu Atlantika u Evropi pogodili su i Maroko, gdje su valovi dostizali mjestimično visinu osam metara i izazvali velike štete i poplave u Casablanci i Rabatu, rekao je u utorak fotoreporter novinske agencije AFP.

U Casablanci, glavnom ekonomskom gradu od oko pet miliona stanovnika, rog Ain Diaba je bio potopljen u toku noći, a potopljeno je nekoliko restorana i pričinjene su materijalne štete.

Razbijeni prozori, opustošene sale, stolovi stolice i čak frižideri su plutali po baštama, a vlasnici su procijenili štete na nekoliko desetaka hiljada eura.

Stotinu kilometara sjevernije, ni Rabat, glavni politički grad, nije izbjegao ove valove rijetkog intenziteta: stotine srušenih stijena su padale nekoliko metara od obale blokirajući cestu. Ovaj put je zatvoren ujutro oko 08.30 sati, rekao je novinar AFP-a.

Prema lokalnim medijima, grad Safi, oko 200 kilometara jugozapadno od Casablance, bio je zahvaćen nevremenom. Nije bilo žrtava.

Ova okeanska oluja je bila utoliko iznenađenje što je na sjeveru Maroka bilo vedro nebo i više od 20 stepeni u Rabatu.

U Evropi, oluja je pričinila štete u francuskoj Baskiji, gdje je policija u utorak u Biarritzu krenula u potragu, nakon što je jedan očevidac izvijestio o mogućem nestanku jednog beskućnika na plaži u ponedjeljak navečer, nakon nailaska velikog vala. U nedjelju je nestala i jedna djevojka koja je bila u šetnji. Cijela francuska obala Atlantika je stavljena u stanje pripravnosti do utorka u podne.

U Španiji, tri osobe se smatraju nestalim od ponedjeljka navečer u Galiciji na sjeverozapadu, dok su u Portugalu valovi odnijeli dvadesetak vozila i lakše povrijedili tri osobe u Portu na sjeveru.