Pozadina napada
29

Oficiri na Krimu izdali Putina: Jesu li omogućili napad na Crnomorsku flotu?

B. H.
Foto: Planet labs
Foto: Planet labs
Nemogućnost Moskve da pravovremeno isplati plate svojim vojnicima odigrala je ključnu ulogu u nedavnom razornom raketnom napadu na sjedište ruske Crnomorske flote, tvrde ukrajinski gerilci koji su učestvovali u planiranju tog napada za Kyiv Post.

U ekskluzivnom razgovoru za Post, gerilski pokret Ukrajinaca i Tatara na Krimu (ATEŠ) izjavio je da su dobili važne informacije o položaju i aktivnostima visokih ruskih komandantata od oficira koji su tražili novčanu nadoknadu za te informacije.

Prema riječima glasnogovornika te grupe, ne samo da su kašnjenja u isplatama natjerala ruske vojne snage da se suprotstave vlastima u Moskvi, već i oni koji su pružili te informacije vjeruju da njihova zemlja vodi ilegalni rat koji treba zaustaviti.

"Međutim, finansijska nagrada ih dodatno potiče da surađuju s pokretom ATEŠ," istakao je glasnogovornik.

ATEŠ nije otkrio identitete ruskih oficira koji su im pomogli, ali su naveli da imaju uvid u "opće aktivnosti komande Crnomorske flote".

Prošlosedmični raketni napad izveden nanio je ozbiljan udarac Rusima, kako u simboličkom smislu tako i, ukoliko se potvrde gubici, fizički.

Prema riječima Kirila Budanova, vođe odbrambene obavještajne službe Ukrajine (HUR), tokom vikenda je izvijestio da je u napadu poginulo devet osoba, a mnogi drugi su teško renjeni.

Među žrtvama su bili Aleksandar Romančuk, zapovjednik ruskih snaga na Zaporiškom frontu, te general-pukovnik Oleg Tsekov, koji je bio na čelu 200. zasebne gardijske motostreljačke brigade Obalnih snaga Sjeverne flote Ruske mornarice.

Predstavnik ATEŠ-a je izjavio za Kyiv Post da informacije prikupljene od njihovih doušnika brzo stižu do različitih državnih agencija, uključujući Službu sigurnosti Ukrajine (SBU) i HUR.

"Mi kontaktiramo različite predstavnike specijaliziranih agencija i svi dobivaju jednaku razinu informacija koje mi možemo pružiti", istaknuo je.

Andrij Jusov, predstavnik HUR-a, je prošle sedmice potvrdio za Kyiv Post da sarađuju s gerilcima i da su igrali ključnu ulogu u trenutnim napadima Ukrajine na ruske ciljeve na okupiranom Krimu. Opisao je trenutno stanje na poluotoku kao "izrazito napeto".

ATEŠ je ranije detaljno objasnio kako su njihovi gerilci regrutirali ruske vojnike koji su pomogli u planiranju napada , što je uzdrmalo Sevastopolj i prouzrokovalo značajnu štetu podmornici Rostov-na-Donu i velikom desantnom brodu Minsk.

Uprkos postignutim uspjesima, situacija za gerilce na okupiranim područjima ostaje izuzetno opasna.

Glasnogovornik ATEŠ-a ističe da ruska vojska dobro zna za postojanje gerilskog pokreta i ulaže sve svoje napore i resurse u suzbijanje tog pokreta i identifikaciju naših agenata, dodajući da "rastući otpor među Krimljanima zbunjuje ruske okupacijske snage."

Uprkos tome, ATEŠ ostaje uvjeren u svoju sposobnost provođenja subverzivnih akcija protiv ruskih okupacijskih snaga.

"Posjedujemo izvore i informacije kako iznutra, tako i izvana, što nam omogućava da budemo prvi koji će saznati i vidjeti što se tamo dešava", naglasio je glasnogovornik ATEŠ-a.