Svijet
34

OECD uporedio izbjeglice iz 1992. godine i danas: Sirijci su vještiji, bh. djece je bilo manje

Piše: Am. Dž.
Prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u prvih devet mjeseci 2015. godine broj migranata koji su došli sa Bliskog istoka premašio je broj bh. izbjeglica tokom 1992. godine.

"Tokom 2014. godine u Evropskoj uniji je registrovano 630.000 azilanata, što je broj koji je posljednji put registrovan tokom konflikta između BiH i Srbije 1992. godine. Prema posljednjim analizama do sada je tokom 2015. godine u EU ušlo 700.000 azilanata. Do kraja godine moglo bi biti i miliona azilanata u EU", navodi OECD.

Predviđanja o broju migranata u ovoj studiji prema procjenama analitičara realna su s obzirom na broj osoba koje dolaze na evropski kontinent tzv. Balkanskom rutom.

Procjene OECD-a su da će između 350.000 i 450.000 ljudi ostati u zemljama EU, te da brojnim izbjeglicama ipak neće biti odobren azil.

"Nije moguće predvidjeti kada će završiti masovni egzodus", navodi OECD.

U studiji se također navodi da su sirijske izbjeglice vještije od onih koje su devedesetih godina napustile BiH.

"Među Sirijcima je i više djece bez pratnje i roditeljskog staranja", navodi se u studiji.

Dodaje se da Evropa danas ima mnogo bolji pravni sistem za azilante nego 1992. godine.

"Ipak, ni ovo nije dovelo do toga da zemlje dijele teret prijema izbjeglica i nije spriječilo ljude da se pokušaju prebaciti u EU rutama krijumčara", navodi OECD.

Nadalje, za izbjeglice sa Bliskog istoka se kaže da su različitog porijekla i imaju drugačije razloge dolaska nego je to bio slučaj sa bh. izbjeglicama.

"Prijašnja iskustva sa izbjeglicama pokazuju da oni mogu postati vrijedni za ekonomiju evropskih zemalja", zaključuje OECD.