Svijet
0

Odvjetnik traži da se Karadžiću vrate stvari

FENA
Foto: AFP/Pool/File
Foto: AFP/Pool/File
Odvjetnik haškog optuženika Radovana Karadžića Goran Petronijević zatražio je da se Karadžiću vrate oduzeti laptop i diskete.

Petronijević je istražnom sucu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu predao zahtjev s konkretnim prijedlozima vezanim za laptop i 50 disketa, koji su, kako tvrdi, oduzeti njegovom branjeniku prilikom hapšenja.

Petronijević nije mogao precizirati o kakvim je konkretnim prijedlozima riječ jer je, kako je objasnio, predmet dobio oznaku službene tajne, te objasnio da je podnesak dopuna ranije uloženog zahtjeva da se Karadžiću te stvari vrate, jer se na njima nalaze činjenice koje se direktno tiču njegove odbrane.

U Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu novinaru Tanjuga je rečeno da Karadžić, kad je priveden istražnom sucu, kod sebe nije imao laptop i diskete i da taj zahtjev treba uputiti drugim državnim tijelima.

Karadžićevi odvjetnici i dalje tvrde da je on uhapšen 18. jula, u 21.30 sati, u autobusu na liniji za beogradsko prigradsko naselje Batajnica i da su mu tom prigodom oduzeti laptop i 50 disketa.

Koordinator Akcijskog tima za suradnju s Tribunalom u Den Haagu, srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević je rekao da je odbjegli haški optuženik Radovan Karadžić uhapšen 21. jula u večernjim satima u okolici Beograda, dok se premještao s jedne lokacije na drugu. Istražni sudac ranije je najavio da će uskoro provjeriti tvrdnje Karadžića vezane za datum njegovog hapšenja.

Jedan od najtraženijih haških bjegunaca Radovan Karadžić prebačen je, nakon 13 godina skrivanja, u pritvorsku jedinicu Haaškog tribunala 30. jula. Haško tužiteljstvo Karadžića tereti za genocid, umiješanost u genocid, likvidacije, ubojstva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima nesrbima u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih godina.