Velika Britanija
0

Odšteta alžirskom pilotu pogrešno optuženom za napade od 11. septembra

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Velika Britanija pristala je u petak da plati odštetu alžirskom pilotu Lotfiju Raisiju, koji je pet mjeseci proveo u zatvoru, nakon što je pogrešno optužen da je umiješan u napade u New Yorku i Washingtonu 11. septembra 2001. godine.

"U skladu s odlukama Apelacionog suda i poslije pažljivog razmatranja svih relevantnih dostupnih materijala, ministar pravde Jack Straw je obavijestio gospodina Raisija da ima pravo na odštetu", izjavio je porptarol britanskog ministarstva pravde.

"Ovo mi je jedan od najboljih dana u životu. Ministarstvo pravde me je potpuno oslobodilo i oduševljen sam", izjavio je Raisi za BBC, prenosi Reuters.

Raisi je uhapšen deset dana poslije napada i poslat u zatvor s maksimalnim obezbjeđenjem, jer je američka policija mislila da je učestvovao u zavjeri terorističke organizacije al Qaida.

Kasnije je ustanovljeno da su optužbe pogrešne i pilot je oslobođen. Prema njegovim riječima, život mu je od tada uništen, a nije mogao da se zaposli ni u jednoj aviokompaniji.

"Moj život je bio uništen, moja karijera je bila uništena. Posljednjih devet godina je bio pakao za mene. Trpio sam diskriminaciju, rasizam, moj život nije bio siguran", rekao je Raisi, Alžirac koji je živio u Velikoj Britaniji, a išao je u školu letenja u američkoj saveznoj državi Arizona.

Američki zvaničnici su vjerovali da je povezan sa osobom koja je otela avion, koji je zatim udario u Pentagon.

Britanski sud je odbacio te optužbe, zbog nepostojanja dokaza, poslije čega je pilot zahtijevao nadoknadu.

Brtanska vlada je 2004. odbacila njegov zahtijev za odštetu, ali je Apelacioni sud 2008. naredio ministrima da ponovo razmotre svoju odluku, navodeći da način na koji su izvedeni njegovo izručenje SAD-u i odbijanje kaucije predstavlja "zloupotrebu procesa".

Sud je prošlog mjeseca dao vladi rok od 28 dana da odluče šta će preduzeti, a portparol ministarstva pravde je potvrdio da će Raisi primiti nadoknadu.

Visinu odštete odredit će nezavisni procjenitelj, ali Raisi kaže da novac nije bitan.

"Borio sam se za pravdu. Ono što želim na kraju jeste izvinjenje", rekao je Raisi.