Svijet
0

Odgođeni mirovni pregovori u Maleziji

FENA
Mirovni pregovori između filipinske vlade i najveće islamske separatističke grupe u zemlji, planirani za srijedu u Maleziji, odgođeni su za sljedeći mjesec, izjavila je predsjednica Gloria Macapagal Arroyo.

Kako prenosi Reuters, ona nije dala nikakvo objašnjenje za odgađanje, koje je uslijedilo u utorak, u posljednjem trenutku, kada su se pregovarači pobunjeničke strane spremali za odlazak u Kuala Lumpur.

"Očekujemo da će se pregovori s Islamističkim frontom za oslobođenje (MILF) nastaviti sljedećeg mjeseca", kazala je Arroyo.

"Već smo bili na aerodromu u Manili i spremni da poletimo za Maleziju kada nam je rečeno da je vladina komisija odgodila pregovore", rekao je šef pregovaračkog tima grupe MILF Mohager Iqbal.

MILF kaže da filipinska vlada odugovlači s prijedlogom da se muslimanima odobri pravo na samoodređivanje, optužujući tri člana Arroyinog kabineta da se protive obnavljanju pregovora, što samo vodi obustavi sastanka u Maleziji.

Arroyo je, međutim, istaknula da njena vlada neće prekinuti napore u traganju za mirnim rješenjem sukoba na jugu zemlje.

Pregovori između filipinske vlade i MILF-a o veličini teritorije za tri miliona muslimana na jugu zemlje u zastoju su još od septembra prošle godine, podsjetila je agencija Reuters.